Frykt dreper glede

Eit blogginnlegg av Dora Thorallsdottir

Illustrasjonsbilde av gutt som har vinger på rygge og strekker seg mot himmelen

Av Dora Thorhallsdottir

Her kommer noen helt konkrete, gode tips for hvordan minke frykten og dermed få mer plass til glede:Hvis det er en ting jeg som EQ-terapeut opplever mange si, så er det at de savner mer glede i livet. Ikke det at de er mennesker som er kravstore og urealistiske på hvordan livet egentlig er, men de er så ofte fulle av bekymringer og frykt. Og det er faktisk slik at jo mer frykt du har i livet, desto mindre glede blir det. Det vet alle som har hatt ekstremt dårlig råd, sykdom eller noe annet som har vært vanskelig i perioder. Savnet etter å ha det bra, være friere, le oftere eller rett og slett kjenne mer på glede blir fort et savn. For å sitere en gammel vaskepulver-reklame:  det være slik?

Nei, det finnes måter å redusere frykten. Her er noen forslag fra meg. Og dette er ikke noe jeg har funnet på side 27 i en selvhjelpsbok. Nei, dette er mine forslag etter å ha lett desperat etter en måte å ha det bedre i et liv som i en periode føltes så tung og mørk ut. Det var en tid jeg hadde to små barn, en svært syk samboer og prøvde å stable på beina et eget firma, som i lengre tid gikk i underskudd. Bekymringene mine tok overhånd, jeg tenkte på økonomi og alt som kunne gå galt med familien min i ett sett. Til slutt kom jeg til et punkt der jeg tenkte: dette er ikke å leve, det er kun å overleve. Jeg har det ikke noe gøy, selv om jeg lever det livet jeg faktisk har valgt selv. Jeg trenger å gjøre noe med denne frykten som har tatt bolig i meg og lever der 24/7. Så jeg begynte å lete, og fant etterhvert noen redskaper som hjalp meg. Kanskje de kan være til nytte for deg også?

1.Gi slipp øvelsenLukk øynene og se for deg at du ligger i en stri elv og klamrer deg fast til det du finner på elvekanten, enten det er gress, kvister eller steiner. Du holder fast for harde livet, prøver å stå imot vannet som prøver å dra deg med. Kjenn på behovet for å klamre deg til «tryggheten». Deretter, og her kommer poenget: du bestemmer deg for å slippe. Bli med elven og se hvor den fører deg hen. Ikke stoppe, ikke kjempe imot. Bare la deg føre nedover eleven og ha tillit til at det går bra. Kjenn hvor godt det føles og så åpner du øyene igjen.Dette handler om at frykt er ofte knyttet til behovet for kontroll, og når det er noe i livet vi ikke kan kontrollere, så kommer frykten. Ha tillit. Bli med elven. Det får gå som det går. Det blir som det blir.

2. Takknemlighet fjerner fryktDette var helt nytt for meg, da jeg kom over dette. Takknemlighet er en følelse som erstatter frykt. Det er faktisk ikke mulig å ha de to følelsene samtidig! Så helt konkret: når du f.eks legger deg på kvelden og bekymringene kverner, tenk på tre ting du er takknemlig for. Trenger ikke være store ting, bare noe som har vært fint i løpet av dagen. På den måten stilner du frykten, for den er det ikke plass til når du kjenner på takknemlighet.

3. Her og nåNår det er blitt forsket på frykt, viser det seg at 99% av alle bekymringer handler enten om fortid eller fremtid. Her og nå har vi det stort sett bra hele tiden! Men hvordan sette et anker i nuet? Jo, det er jo det hele «mindfulness» handler om: å være tilstede. Og hvordan gjøre det mest effektivt? Sett fokus på pusten. Lukk øynene, trekk pusten inn med nesa og pust ut med munnen. Gjør det minst tre ganger og vips er du mer her og nå. Bestem deg for å legge merke til det rundt deg, i stedet for å være et annet sted mentalt. Bruk sansene dine! Hva lukter det, hvordan er tempraturen, hvordan har du det akkurat nå? Og pust igjen, om du plutselig ramler ned i fortid eller fremtid igjen.

4.Gi slipp på fortidenFrykt er ofte knyttet til vonde erfaringer vi har hatt i livet. Frykten for avvisning, frykten for at noe trist, kjipt eller vondt skjer. Ved å gå rundt med åpne sår, så har du også mer frykt fordi du vet at det skal ganske lite til for å vekke de gamle følelsene igjen. Så ja, dette er en ren oppmuntring til terapi: bli ferdig med vonde ting som tar plass. Det tar energien din. Og gleden. Bort med det! Det er fullt mulig. Virkelig. Den sekken du bærer med deg av vonde ting: det blir tungt å gå gjennom livet da, gi deg selv den gaven det er å bearbeide din historie og vonde følelser.

5. Slutt å sammenligne deg selv med alle andreVed å stadig vekk sammenligne deg selv med andre du ser opp til, så taper du. Når du tenker at alle mulige andre er bedre i deg i alt mulig, så blir du ikke fri til å leve ditt liv. For du er jo en som strever etter å bli som noen andre. Vær deg selv. Jobb med å like deg såpass godt at du ikke drar deg selv ned hele tiden ved å tenke at andre er bedre. Legg merke til tankemønsteret ditt når du sammenligner deg selv, og si: stopp! Jeg er meg. Jeg er bra nok som jeg er. Jeg gjør så godt jeg kan. Trenger selvsagt ikke si de setningene ordrett, finn noe som passer til deg, så lenge de er oppbyggende!

6. Det du fokuserer på, får du mer avDen traff meg da jeg HELE tiden tenkte på penger og stresset med å ha for lite av det. Jeg skal ikke påstå det er lett å endre fokus, når livet ditt er marinert i noe som er vanskelig. Men vit at bevisstheten din kverner rundt det DU velger. Du er din egen sjef i tankene dine, skift fokus hvis det du tenker på drar deg ned. Har du noe i stedet du gleder deg til, eller noe du gleder deg over? Om ikke annet enn at det snart er sommer? Prøv å skifte fokus når det du tenker på det som tapper deg. Det er ikke alltid det går, men å la kverna gå og surre deg ned i en nedadgående spiral? Prøv i det minste.

Å få det til av og til er bedre enn å forbli i elendigheten. Husk at du er ansvarlig for DITT liv, ikke legg skylda på alle andre for at det er som det er. Det å ta personlig ansvar for ditt liv er det motsatte av å være et offer i det. Det gir faktisk energi og glede den dagen du virkelig merker at det er du som sitter i førersetet. Ikke forbli i passasjersetet og klag på veien ting går. Du styrer. Ta kontroll. Si nei til det som kjennes riktig å si nei til og ja til det og de som fyller batterier ditt. Bruk tiden din på det som du vet er bra for deg. Dermed lever du mer ditt liv. Som forhåpentligvis ikke har så mye frykt. For hva skal vi med masse frykt? Det har aldri skapt noe som helst! Mindre frykt og mer glede, ja takk. Det er faktisk et valg.